sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Sfântul Antonie cel Mare

Sf Antonie
"Cel ce ai fost luminat cu razele Duhului,
când dumnezeiescul dor pe tine te-a aprins,
şi sufletul ţi-a înaripat să doreşti după dragostea Lui,
cu adevărat nemărginită,
atunci, defăimând trupul şi sîngele şi afară din lume ajungând,
prin multa sihăstrie şi linişte, cu Dânsul Te-ai unit.
Pentru aceasta, te-ai umplut, precum ai cerut,
de frumuseţile cele de acolo,
şi ai strălucit ca o stea,
luminând sufletele noastre, Antonie
***
Cel ce eşti plin de dumnezeieştile daruri, pe tine, părinte,
aflându-te Hristos ca pe o oglindă fără pată a dumnezeieştilor arătări.
a făcut să strălucească asupra ta lucirile strălucite ale luminii Sale.
De aceea te-ai arătat izvor îndestulat de vindecări şi hrană celor flămânzi;
iar dorirea celor însetaţi o adăpi prin ploaie,
şi stările lor sufleteşti văzându-le cu înţelepciune,
i-ai făcut mai buni cu cuvântul tău lui Dumnezeu.
Pe Care, roagă-L să mântuiască şi să lumineze sufletele noastre." (din Minei, luna ianuarie, ziua 17, cântare la Vecernie)
PhotobucketLucas Van Leyden -The Temptation Of St Anthony (1530)
"Cu năvăliri prea tari demonii îndrăznind şi în fiare prefăcându-se, ai defăimat puterea lor cea slabă, că ai avut ajutor pe Cel tare în războaie" (Canonul Cuviosului Antonie)
Crucea Domnului ridicând, înţelepte, şi Lui până la sfârşit urmând, mintea nu ţi-ai întors la lume, de Dumnezeu înţelepţite; ci cu înfrânarea şi cu ostenelile, patimile ţi-ai omorât şi pe tine însuţi te-ai gătit biserică Domnului. Pentru aceasta, ai luat răsplătire darurile de a vindeca bolile şi de a alunga duhurile, de Dumnezeu purtătorule Antonie. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. (Canonul Cuviosului Antonie)
Sf Antonie : Dali
Salvador Dalí -Temptation of Anthony - Musées Royaux, Brussels (1946)
(Ispitirea Sfantului Antonie cel Mare este o lucrare a pictorului catalan Salvador Dali (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1989).In pictura lui Dali, Sfantul Antonie este infatisat intr-un desert, foarte slab si uscat de nevointe. Uriasi elefanti inainteaza spre Sfantul Antonie, care este infatisat mic si smerit, in coltul din stanga al picturii. Sfantul indreapta Sfanta Cruce, arma cu putere exorcizatoare, spre un armasar, aflat in fruntea procesiunii de elefanti cu picioare de paianjen.
Pe spatele lor, uriasele animale poarta monumente ale ispitelor desfranarii, luxului si bogatiei materiale. Armasarul fruntas inchipuie frica, primul elefant poarta cu el patima desfranarii, elefantul cel din mijloc aduce cu sine o reminiscenta a precursorului lui Dali, elefantul sculptorului baroc Bernini, purtand obeliscul, iar ultimii doi elefanti sunt chipuri ale desfranarii si ale zeilor lumii. La randul lui, Sfantul Antonie tine in mana dreapta, ridicata, arma lucratoare si puternica a crestinilor, anume Sfanta Cruce. Infricosatoarele animale isi au trupurile lor sprijinite pe niste picioare subtiri si lungi, ca de insecta. In fata Sfintei Cruci, armasarul se infricoseaza, ridicandu-se, parca mai amenintator, pe doua picioare, insa ramanand pe loc. Sfantul Antonie nu fuge, rezemandu-se cu mana pe piatra (Piatra Hristos) si tinand in mana, cu puternica nadejde, Sfanta Cruce. Disproportia dintre trupurile animalelor si picioarele lor anormal de firave arata ca ispitele diavolului sunt simple iluzii, lipsite de concretete, sunt simple viclesuguri inselatoare ale diavolului. Caracterul tragic al ispitelor este inchipuit ca firav si de o rezistenta atat de slaba, incat "de abia se pot tine pe picioare" in fata credintei, a nadejdei si a dragostei.)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...